Tuesday, September 23, 2014

Turkey Sour Sausage แหนมไก่งวง


How to make an exotic "Thai Sour Sausage"? 
 
 
It is very easy just the combanition of minced meat, garlic, salt, pepper and some rice. For me, I have discover the better way to use turkey for Thai cooking. Actually; turkey is not so delicious when comparing with chicken.

Turkey Sour Sausage #chezmadameb
minced turkey 400 g.
salt 1 tablespoon
pepper 1 teaspoon
garlic 2 gloves
Chilli
rice 2 tablespoon (this recipe I used glutanous thai rice)

Put the rice and garlic into the mortar and smash it well, in case that you do not have a mortar, you can use a mixer to mix all the ingredients. For myself, I prefer traditional well so I mix the rice with garlic and put them on the minced turkey and add the salt and pepper. Mixing it with my hands until all are well mixed and the turkey becomes sticky. Place 1 tablespoon of the mixed turkey on the plastic and put 1 chilli on it.  Then wrap it like a sausage. Just leave your sausage outside the refrige about 2 days at least and it will become sour. 
 
 
After 2-day marinated, boil the sausage when it is well cooked just take it out and soak it in the cold water. Dry the water out from the sausage and fry your sausage on the pan. 

 
 
Voilà Turkey Sour Sausage! C'est facile!


สูตรแหนมไก่งวง chez madame b
เนื้อไก่งวง 400 กรัม
เกลือป่น 1 ช้อนโต๊ะ
พริกไทย 1 ช้อนชา
กระเทียม 2 กลีบใหญ่
พริกแดง 5 เม็ด
ข้าวสุก 2 ช้อนโต๊ะ (ถ้ามีข้าวเหนียวให้ใช้ข้าวเหนียว)

ตำข้าวเหนียวกับกระเทียมให้เข้ากัน ถ้ามีเครื่องบดผสมอาหารก็ใส่ส่วนผสมทั้งหมดลงไปเลยที่เดียว แต่ถ้าไม่มีก็ใช้ครกตำเอาค่ะ มาดามก็ชอบใช้ครกตำ ขี้เกึยจล้างเครื่องบด จากนั้นก็เอาข้าวที่ตำไว้กับกระเทียมจนเนียน ผสมกับเนื้อไก่งวง เกลือ พริกไทย นวดให้เข้ากันประมาณ 10 นาที แล้วนำมาห่อ โดยใช้ช้อนตักมาวางไว้บน plastic wrap วางพริกแดงไว้ กดพริกลงไปบนเนื้อไก่ แลัวห่อปิดหัวปิดท้าย จากนั้นทิ้งแหนมไว้นอกตู้เย็นประมาณ 2 วัน แหนมจะเปรี้ยวพอดี จากนั้นนำไปต้ม พอสุกแล้วให้นำไปแช่น้ำเย็น และผึ่งให้สะเด็ดน้ำก่อนนำไปทอดในกะทะค่ะ ทำง่าย ไม่ยาก ประหยัดเงินในกระเป๋าด้วยค่ะ
 

No comments:

Post a Comment