Wednesday, September 24, 2014

Vegan Menu: Hot & Spicy Glass Noodles

C'est le festival végétarien quand 24 septembre au 2 octobre 2014! Plat du jour: Hot & Spicy Glass Noodles with Tofu and Vegan Fried Rice #chezmadameb #veganmenu #อาหารเจ

ถึงไม่ได้อยู่เมืองไทย ถึงอยู่ไกล มาดามก็จะทานเจให้ได้ค่ะ เมื่อวานชวนลุง ไป Paris Store เพื่อไปซื้อเต้าหู้ หรือ Tofu มาตุนไว้เพื่อทำอาหารเจทานกับลุงในเทศกาลกินเจ วันนี้เลยลองเล่นกับเจ้า Tofu หน่อย เพราะปกติใช้ทอดแล้วราดพริก กับทำผัดไท นำ Tofu มาหั่นเป็นชิ้นน้อยๆแลัวนำไปขยี้บนกะทะร้อน จน Tofu แห้ง ค่อยลวกวุ้นเส้นและปรุงรสตามชอบใจค่ะ แค่ไม่ใส่น้ำปลา ใช้ซิอิ้วขาวเจแทน ก็อร่อยแบบไม่เบียดเบียนชีวิตใครค่ะ ส่วนข้าวผัดผัก มีอะไรก็ใส่ไปค่ะ มาดามใส่แครอท พริกกระดิ่งเหลือง แดง คะน้า และข้าวสวยที่เหลือจากการหุงทานครั้งก่อน ผัดๆไป อร่อยดี

How to make the hot&spicy glass noodles with tofu? In Thai, we name this menu as "Laab Woonsen J". 
 


Glass Noodles or Nouilles Soja
Tofu
Ground chilli 1 tablespoons (in case that you cannot eat very hot & spicy food, please reduce the quantity of ground chilli to be 1 teaspoon otherwise your lips and tongue will become numb)
Soja sauce 2 tablespoons
lemon 2 tablespoons
rice powder 2 tablespoons

First cut the tofu into little cubes and smash them on a hot pan, this to make it looks like minced pork. Stir the tofu on the pan until it turns yellow. 
 
 
Second, soak some glass noodles in water while boil some water in a pot. Then put the glass noodles in the hot water and stir it. After that you should put all of the tofu and add ground chilli, lemon, soja sauce and rice powder and mix all together. Taste it, if you feel satisfy with the taste or not because you can put more sauce or lemon! Voilà an exotic vegan dish for the day!

การทำลาบวุ้นเส้นเจ
วุ้นเส้น
เต้าหู้
พริกป่น
ซิอิ้วขาว
น้ำมะนาว
ข้าวคั่ว

ให้หั่นเต้าหู้เป็นลูกเต๋าน้อย ๆ แล้วนำไปบี้ในกะทะจนมีลักษณะคล้ายหมูบด คนไปจนแห้งและกลายเป็นสีเหลือง จากนั้น ลวกวุ้นเส้น ไม่ต้องใส่น้ำเยอะมากเกิน กะเอาเพื่อให้ได้น้ำขลุกขลิกค่ะ จากนั้นเทเจ้าเต้าหู้ที่เราบี้ไว้แล้ว ใส่พริกป่น ข้าวคั่ว บีบมะนาว เติมซิอิ้วขาวเจ ตามชอบใจค่ะ คลุกใหเเข้ากัน ตักเสริฟ
 

No comments:

Post a Comment